Weten jullie hoe patat gemaakt wordt? Vast wel he? Maar hebben jullie het wel eens helemaal zelf gedaan? Haha, wij wel!
Vandaag is het World Food Day en Bram Ladage heeft er “aardappeloogst-dag” van gemaakt. En dus voor ons tijd om patat te maken, logisch toch?
Het zit zo, op het feest in Rotterdam zijn allemaal kraampjes waar je wat kan eten of informatie kan krijgen. Maar achter de Markthal op het grasveld, daar gebeurt het… Het is lastig om te vertellen, dus laten we het gewoon zien.
Eerst haal je een emmer en haal je één of meerdere aardappels.
Als je die hebt, ren je zo hard je kan naar de wasstraat.
Vlak voor de wasstraat krijg je een veel en veel te groot schort, maar dat boeit niet, gewoon doorrennen.
Zoek een mooie plas uit om hem in te wassen en ontvang een aardappelafwasborstel.
En dan schrobben maar!
Met hart en ziel poetsen!
Tot je blaren krijgt.
En als je bijna klaar bent, dan laat je zus nog even en kijk je het nog even na, het moet goed schoon zijn!
De drie keurig gewassen aardappels gaan weer in de emmer, waarmee je dan naar de schilmachine rent, want je dacht toch zeker niet dat je die dingen met de hand moet schillen he?
Voor de veiligheid laat je je even uitleggen hoe het werkt…
En daarna knal je aardappel voor aardappel in de bak.
Als de aardappels goed misselijk zijn, en hun velletje los hebben gelaten, mag de bak open.
Het is een zware klep, maar opeens vallen ze alle drie keurig in onze emmer.
En dan… rennen maar!
Foto-momentje.
Wat is de volgende hindernis?
Hakken? Wat? Ik hoor geen harde muziek?
Oh, wacht eens… de aardappels hakken natuurlijk!
Eerst weer instructies.
Maar dan mogen we het toch echt zelf doen.
Nou, ok, met een beetje hulp, want het is best zwaar!
Nadag ze door ons door het aanrecht zijn gedrukt, zijn we ze kwijt.
Nou moe, alles voor niets gedaan! Lekker dan…
We zullen wel niet gewonnen hebben.
Maar vlak voor we gaan huilen komt iemand onze gesneden frieten halen uit de onderkant van het aanrecht.
Phew, gelukkig maar. Kijk, hier staan ze, naast de patatbakker in de emmer.
En zie hier de patatbakker. En niet zomaar een, maar een wereld beroemde: Bram Ladage in eigen persoon!
En na al dat harde werken, hebben we wel een patatje verdiend toch?
Super lekker!
Daarna bijna het aardappel-op-een-lepel-en-dan-een-hindernis-lopen-spel gedaan, maar toch maar niet.
Zo dicht bij de Markthal betekent natuurlijk even binnen kijken.
En na zout… komt zoet, heerlijk die stroopwafel kruimels.
Een maal buiten zien we kans om een prijs te winnen door aan een wiel te draaien.
Hé, iets doen en winnen, daar zijn wij wel van.
Nog wel even een vraag goed beantwoorden, maar met wat hulp van de net toegesnelde nichtjes Michelle en Elisa komen we er wel uit.
En dan is het samen genieten, lekker huppelen, kletsen en gek doen op weg naar een wafel-tent.
En niet zomaar een, maar een Hong Kong style wafel tent, met egg waffles.
Het duurt even, dus gaan de stroopwafelkruimels vast open, maar…
Geduld wordt beloond. Een aanrader om eens te doen hoor!
Ergens achter de Meent zit de tent, met lekker ijs en lekkere wafels!
En mocht je dat te veel vinden, ze hebben ook ijs!
Dan gaan we nog even de stad in, altijd leuk om even bij So-Low langs te gaan.
En daar, zeker tegen Haloween, kan je niet normaal doen toch?
Wij niet in ieder geval.
Mmmmm… de rest wil nog even shoppen… boring!
Gelukkig is Elisa een gewillig slachtoffer om ons te laten oefenen met vlechten.
En als we binnen zitten te wachten op de oude dames, en ook nog ballen op de grond vinden, is het toch weer leuk.
Moe maar voldaan nemen we afscheid van oom, tante en de nichtjes, zodat we aan tafel kunnen bij dit heerlijke Italiaanse restaurant Happy Italy.
En Happy it is, want ze hebben ook een ballenbak!
En soms word je ook wat minder happy van iets, vandaag is dat So-Low. Nog niet eens één minuut en twee van de onderdelen van het setje tools om de pompoenen te snijden zijn al stuk. En echt niet door lomp gedrag, papa stond er bij te kijken. Het mesje boog al als je er naar keek, en het puntje brak af met de kracht van Sylvain… Eerlijk is eerlijk, hij is super sterk, maar dit had niemand verwacht.
En toch kan het onze dag niet bederven, want het was een super dag!
Vanaf vandaag zijn wij patat-experts en vinden wij echte patat lekker, dank voor deze mooie ervaring!
Leave A Comment